1. Cum pot sti daca un teren pe care doresc sa-l cumpar este construibil?

Singura modalitate prin care puteti afla cu certitudine daca un teren este construibil este sa solicitati, inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, un certificat de urbanism de la Primaria unde se afla arondat terenul.

 

2. Agentia imobiliara imi impune sa semnez actele la un anumit notar. Este normal?

Nu, nu este normal. Prin contractul pe care il semnati cu agentia imobiliara va obligati doar sa le platiti un anumit comision pentru munca prestata, nu si sa semnati actele la un anumit notar. Mai mult, d-voastra sunteti cel care platiti toate taxele notariale si sunteti parte in actul respectiv. Puteti sa va alegeti notarul pe care il doriti (eventual pe care il cunoasteti si in care aveti incredere), de comun acord cu cealalta parte contractanta.

 

3. In cazul in care se vinde un apartament, exista un drept de abitatie al vanzatorului obligatoriu, prevazut de lege?

Nu, nu exista un drept de abitatie stabilit prin lege. Partile contractului de vanzare – cumparare sunt cele care vor stabili de comun acord daca predarea imobilului vandut se face imediat, de la data semnarii contractului de vanzare – cumparare, sau dupa un anumit termen (o saptamana, o luna, un an etc.)

 

4. Daca un imobil apartine mai multor coproprietari si unul dintre acestia a decedat, ceilalti coproprietari pot vinde imobilul?

Coproprietarii in viata vor putea vinde doar cotele lor ideale pe care le detin din imobilul respectiv.

 

Nu vor putea vinde imobilul in intregul sau decat dupa dezbaterea succesiunii celui decedat. La semnarea contractului de vanzare – cumparare (sau a oricarui alt act de dispozitie) vor fi chemati coproprietarii in viata si mostenitorii celui decedat (desemnati prin certificatul de mostenitor).

 

5. Banii pe care ii incasez din chirie trebuie declarati la fisc?

Da, banii incasati din cedarea folosintei bunurilor reprezinta un venit impozabil si trebuie declarati la organele fiscale. Conform legislatiei in vigoare, veti plati un impozit de 16 % aplicat la 75% din suma incasata din inchirieri (restul de 25% din cuantumul chiriei nu se impoziteaza, fiind considerate cheltuieli deductibile ale proprietarului).

 

6. Chiriasul meu va putea sa subinchirieze, la randul sau, apartamentul?

Da, chiriasul va putea sa subinchirieze o parte din apartament, doar daca nu s-a prevazut expres in contract ca este interzisa subinchirierea fara acordul proprietarului.

Birou Individual Notarial Pristavu Alexandra Stefania

Copyright © Pristavu Alexandra Stefania

Powered by Optimus Plus